Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


03.04: Ny sanitær unntakstilstand

I en fjernsyns- og radiosending på påskeaften har president Andry Rajoelina erklært sanitær unntakstilstand på Madagaskar. Det innebærer nedstenging av en rekke samfunnsområder, i første omgang for en periode på to uker. 

I 2020 var det alvorlige sosiale og økonomiske konsekvenser av de restriksjonene som ble innført for å demme opp om Covid-19, og en har i det lengste villet unngå noe tilsvarende denne gang. Presidenten innrømmer imidlertid at det muterte viruset fra Sør-Afrika, sprer seg på en urovekkende og dramatisk måte. Han fortalte at en nå har kapasitet til å gjennomføre tolv hundre koronatester i døgnet, men at denne testingen bare fanger opp et mindre antall av smittetilfellene.

Offisielt er det 104 døde av Covid-19 de siste to ukene, men det reelle tallet er nok mange ganger høyere. Det er bare en bitteliten brøkdel som blir registrert gjennom testing.

Det rapporteres om svært mange syke og døde i Antananarivo, Toamasina og Mahajanga. I hovedstaden blir de alvorligste tilfellene henvist til ordinære sykehus, mens de som har mindre alvorlige komplikasjoner pleies hjemme eller blir innlagt på sovesaler i tre-fire provisoriske sykehus.  

Nettavisen Moov har en oppsummering av de nye restriksjonene:

- Skoler og universiteter i hele landet stenges

- Grensene til regionene Analamanga (hvor hovedstaden ligger), Atsinanana (som inkluderer havnebyen Toamasina) og Sava (med regionssenteret Antsohihy) blir stengt for all trafikk, bortsett fra varetransport. Nosy Be og Boeny (med Mahajanga som administrativt senter) fortsetter den nedstengingen som ble innført for en tid tilbake.

- Portforbud blir praktisert i de forannevnte regioner om nettene fra klokka 21.00 til 04.00 fra og med 5. april.

- Alle barer blir stengt. Restaurantene kan fortsatt servere, men med strenge restriksjoner.

- Det blir fortsatt forbud mot alle internasjonale ruteflygninger, inklusivt til og fra Nosy Be. Bare til og fra byer med minimal smitte er det tillatt med innlandsflyvninger i regi av Tsaradia.

- Det er forbudt å samle mer enn 100 personer, for eksempel på gudstjenester, religiøse møter og idrettsarrangementer.

 

AMB 03.04.2021